Jouluna ennakoidaan terveysriskejä ja kehotetaan lempeyteen – mutta mitä kertoo data?

Luonan lääketieteellinen johtaja Lisbeth Forsman-Grönholm kertoo, miten joulun aika näkyy hoidon tarpeen arvioinnin puhelinpalvelussa. Terveydestä huolenpidon lisäksi hän kehottaa pysähtymään ja viettämään oman näköistä joulua.

Aloittaessani tämän joulukuun blogin kirjoittamisen, harkitsin pitkän tovin sen näkökulmaa. Huomasin, että joulusta kirjoittaminen herättää minussa paljon tunteita, sillä joulun aikaa voi tarkastella niin monesta vinkkelistä.

Lääkärit usein kirjoittavat varoittelevia ja riskien täyteisiä kirjoituksia ennen joulua. Aiheena on rasvaisten ruokien syömisen epäterveellisyys, joulustressi ja siihen liittyvä ahdistus, ehkä liiallinen alkoholinkäyttökin.

Toki voisin myös kirjoittaa lempeän kehotuksen kuunnella ja toteuttaa itseään, viettämään läheisten kanssa lämpimiä yhteisiä hetkiä tai nauttimaan lapsiperheen joulusta, joka kaikesta kiireestä huolimatta on ikimuistoinen.

Oma tapani ajatella asioita liittyy aina tietoon ja tietämykseen. Siksi tässäkin kirjoituksessa haluan lähestyä joulua tiedon valossa, ja näin antaa siihen uusia näkökulmia.

Joulu ja terveys: ohjeita ja huolenaiheita

Mitä tuovat mieleen sanat joulu ja terveys? Varmaankin monelle tulee mielikuvia tiukoista terveyteen liittyvistä toimintaohjeista ja valistuksesta. Teemoina ovat usein painonhallinta, ahdistus, ruokamyrkytys ja stressi. Myös ylisuorittamiseen liittyvät teemat tulevat usein esiin.

Vaan mitä sitten oikeasti tapahtuu käytännön elämässä? Tästä saammekin varsin paljon tietoa, kun analysoimme puhelimitse tapahtuvan hoidon tarpeen arvioinnin soiton aiheita ryhmätasolla.

Jouluna ihmisten stressitaso nousee ja niin myös huoli omasta terveydestä. Moni suomalainen tarttuu silloin puhelimeen ja soittaa oman päivystyspoliklinikkayksikön hoidon tarpeen arvion numeroon.

Luonan noin kuusikymmentä sairaanhoitajaa ja terveydenhoitajaa vastaavat puheluihin vuorokauden ympäri, ja kirjaamme ylös soittojen aiheet.

Jouluna korostuvat ylähengitystieinfektiot, ruoansulatuksen vaivat, sydänoireet – ja väkivalta

Joulukuussa tiettyjen oireiden soittoluvut pompahtavat ylös. Näitä ovat ylähengitystieinfektiot ja kuume, ruoansulatuselinten vaivat sekä erilaiset rytmihäiriöt ja sydänoireet. Syyt näihin me kaikki tunnistamme – kokoonnumme koulujen ja päiväkotien päättäjäisiin, joissa hengityselinvirukset viihtyvät lähes yhtä hyvin kuin me itse. Syömme raskaita ja rasvaisia ruokia liian paljon, seurauksena on tukala olo parin tunnin päästä.

Varmasti myös alkoholijuomilla on osuutensa stressaavien tilanteiden lisäksi silloin kun ”sydämeen rupee ottamaan”.

Erityishuolena nousee esiin väkivallan osuus suomalaisessa joulun- ja pikkujoulujen vietossa. Luonan keräämän tiedon mukaan väkivaltaan liittyvät soitot tuplaantuvat marras- joulukuussa verrattuna muihin kuukausiin.

Noin puolelle riittää kotihoito-ohjeet

Analysoin puheluita, joita meille Luonaan oli saapunut jouluaattona ja joulupäivänä hoidon tarpeen arvioinnin puhelinpalveluumme. Mukana oli päivystyspoliklinikoiden lisäksi myös päivystysapu 116117 -terveysneuvontapuhelimen soittoja eri puolilta Suomea.

Vaikuttaa siltä, että kun terveyshuolet painavat, on apu nykyään puhelimen päässä. Ilokseni voin nimittäin todeta, että datan perusteella noin puolelle meille soittaneista henkilöistä kotihoito-ohjeet riittivät, eikä soittaja joutunut lähtemään jonottamaan kiireiseen päivystykseen jouluna.

Terveysasioissa ennaltaehkäisy on kaiken A ja O. Siksikin toivoisin, että voisimme yhdessä lähimmäistemme kanssa pysähtyä ja miettiä, miten oikeasti haluamme viettää tätä paljon tunteita herättävää pyhää.

Toivotan oikein hyvää joulua ja toivon, että teet mielikuvamatkan läheistesi kanssa joulun viettoon tämän viestin saattamana!

Ratkaisevaa ei ole, mitä ajattelen joulusta, vaan miten ajattelen joulusta.
Miksi vietän joulua?
Ovatko ihmiset vai suorittaminen keskiössä joulun vietossa?
Miten voisin kuvata tarinalla läheisilleni, miltä juuri minulle mieluisa joulu sisältää.
Mihin yhteisiin asioihin olen valmis sitoutumaan?
Kuvitelkaa yhdessä tarinoimalla, miten teillä on mahdollisuus nauttia kiireettömästi juuri teille täydellistä joulun aikaa mitään lisäämättä ja mitään poistamatta.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?