Vastuullista lomailua

Se fiilis, kun palaat latautuneena ja energisoituneena onnistuneelta lomalta, kuulet että myös kollegasi ovat saaneet lomailla rauhassa ja firmassa kaikki rullaa mallikkaasti. Palasin tänään lähes kuukauden mittaiselta lomalta. Tämän kesän loma oli onnistunein lomani. Se liittyy siihen, että sekä lomalle jääminen, itse loma, että lomalta paluu olivat onnistuneita.

Monissa työpaikoissa lomalle jäädään huonon oman tunnon siivittämänä. Itsellänikin on kokemuksia siitä, miten esimies ei koskaan toivottanut hyvää lomaa. Jäi tunne, ettei lomailu ole sallittua tai sitä ei olisi ansainnut. Se on mahdollisimman huono tapa jäädä lomalle.

Työnantajan kannattaa satsata onnistuneeseen lomalle jääntiin. Loman aikana nousee monelle mieleen työpaikan vaihtaminen. Silloin on aikaa pohtia työn ja työympäristön mielekkyyttä, johtamista työpaikalla ja omia ura-haaveita. Epäonnistunut lomalle jäänti voi johtua monesta asiasta: ennen lomalle jääntiä on pitänyt tehdä tulevan loman työt etukäteen ja päivät ovat pitkittyneet kohtuuttomiksi, loman aikaiset sijaisjärjestelyt eivät ole mahdollisia, merkittävä projekti jää huonoon tilanteeseen lomalle jäädessä jne. Jos vielä esimies antaa ymmärtää, että et ole ansainnut lomaa, tulee nämä seikat varmasti mieleen uran seuraavia vaiheita pohtiessa.

Loma on työntekijän oikeus ja velvollisuus. Loman aikana työntekijän tulisi palautua työstä. On myös työnantajan etu, että työntekijän loma on mahdollisimman onnistunut ja hän tulee palautuneena töihin. Lomat ovat työnantajille suuri investointi ja niiden aikana uudistetaan yrityksen inhimillistä pääomaa. Kokemukseni mukaan seuraavan kauden suunnittelu kannattaakin aina jättää loman jälkeen. Loman jälkeen asiat näkee usein kirkkaammin ja silloin fokus on parhaimmillaan.

Jotta jokaisen luonalaisen lomailu onnistuisi mahdollisimman hyvin, niin Luonassa lanseerasimme kesäkuussa luonalaisen lomailun lyhyen oppimäärän:

  • Loma on vuoden tärkeimpiä ajankohtia oman hyvinvoinnin kannalta. Kun olen lomalla, niin lomailen. En murehdi tai ajattele työasioista, vaan luotan kollegoihini, jotka hoitavat asiakkaamme lomani aikana.  
  • Onnistunut lomalle jäänti vaatii suunnittelua. Suunnittelen hyvissä ajoin yhdessä kollegoiden kanssa kesään liittyvät erityisjärjestelyt.
  • Kollegana muistan, että annan toisen luonalaisen lomailla rauhassa ja hyvillä mielin. En lähettele työviestejä tai muistutuksia. Jokainen muistutus, vaikka olisi neutraali tai positiivinen, katkaisee kollegan loman.
  • Olen yhteydessä lomalaiseen vain kriittisissä akuuteissa asioissa. Kriittisiä asioita eivät ole sellaiset, jotka haluan pois omalta to do –listaltani ennen tai jälkeen lomieni. Muistan aina pahoitella loman keskeyttämistä.  
  • Ennen lomalle lähtöä muistan laittaa sähköpostissa päälle out of office reply´n ja viestissä myös kertoa lomalta paluun ajankohdan. Lisäksi huolehdin monikanavaisuuteen liittyvistä häiriötekijöistä: hiljennän työsähköpostin merkkiäänen ja poistan pikakuvakkeen kännykästä, poistun työhön liittyvistä WA-ryhmistä (tiedän, että pääsen kaikkiin ryhmiin takaisin lomani jälkeen!), hiljennän Yammerin merkkiäänen etc.  
  • Tiedän, että sähköpostia on ok lähettää myös lomalaisille tai mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta keneltäkään ei odoteta vastausta lomalla tai mihin vuorokauden aikaan tahansa!

Vastuullinen työnantaja varmistaa, että työntekijällä on lomalle jäännin ja lomalla olemisen edellytykset. Vastuullinen työntekijä taas varmistaa, että muistaa satsata lomansa aikana itseen ja omaan hyvinvointiin sekä läheisiinsä. Lomaillaan jatkossakin vastuullisesti, se on kaikkien etu!

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?