Luona mukana kehittämässä uutta mallia kotihoidon turvapalveluiden tuottamiseen Kuopiossa

Luonan johtama kumppaniverkosto on toteuttanut kotihoidon turvapalveluiden älyteknologiahankkeen ensimmäisen vaiheen Kuopiossa. Kuopion kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden tilaamassa palvelukokonaisuudessa oli useita toimijoita, joiden yhteistyön tuloksena jo noin 1100 kuopiolaista on saanut uudet turvapuhelimet. Osan kotiin asennettiin lisäksi älykäs ovivahti ja palovaroitin.

Erityistä tässä hankkeessa on sen toteutustapa. Kuopiossa on pohdittu tarkkaan, miten turvapuhelimeen liittyvät palvelu halutaan järjestää. Kaupungissa päädyttiin siihen, että kaupungin omat kotihoidon työntekijät vastaavat turvajärjestelmistä tuleviin hälytyksiin sekä käyvät auttamiskäynneillä asiakkaiden luona. Hankkeen taustalla on Luona Oy:n vetämä kumppanuusmallilla toimiva verkosto yrityksiä: 9Solutions Oy toimittaa turvalaitteet, Posti Oy asentaa ne ja laitteiden teknisestä etävalvonnasta vastaa Avarn Security Oy.

Uusien turvalaitteiden asennukset aloitettiin vuoden 2017 alussa. Kuopion kotihoidon turvateknologiavalikoiman muodostavat turvapuhelin, älykäs ovivahti sekä palohälytin. Uusien laitteiden hyöty on huomattu heti, ja muun muassa asiakkaiden koteihin tehtävät tarkastuskäynnit ovat vähentyneet. Tämä johtuu siitä, että aiemmin käytössä olleet laitteet hälyttivät aina, kun asunnon ulko-ovi avattiin. Uusi ovihälytin sen sijaan tunnistaa asukkaan poistumisen asunnosta, joten satunnainen oven avaaminen ei aina suoraan johda tarkastuskäyntiin.

Jatkossa kumppanit ovat sopineet myös kehittämistyöstä.

– Laitevalikoimaa pitää kehittää entisestään, jotta ikäihmiset voivat elää omatoimista ja hyvää elämää. Esimerkiksi erilaisten liiketunnistimien avulla voidaan hälyttää kotihoito käymään, jos huoneistossa ei havaita liikettä useaan tuntiin, Luona Oy:n projektipäällikkö Ulla-Maija Junno kertoo.

Junnon mukaan kumppanuusmalli on osoittautunut jouheaksi toimintatavaksi. Hän painottaa erityisesti viestinnän tärkeyttä:

– Kumppanuusmallilla toimittaessa avoimen viestinnän ja tiiviin yhteydenpidon merkitys korostuivat käyttöönottohankkeen aikana. Uskon, että Kuopion kaupungin kannalta oli helpotus, että mihin tahansa hankkeeseen liittyvään kysymykseen sai aina vastauksen yhden puhelinsoiton päästä Luonalta.

Väestön ikääntyessä älyteknologia auttaa vanhuksia tuntemaan olonsa turvalliseksi kotona. Noin yhdeksänkymmentä prosenttia yli 75-vuotiaista suomalaisista asuu kotonaan, lähes puolet heistä yksin. Kotona asuminen on useimpien oma toive, mutta myös erilaisia tukitoimia ja palveluita tarvitaan ja toivotaan.

Lisätietoja: Ulla-Maija Junno, kehityspäällikkö, Luona Oy, puh. 050 395 0652. Liity keskusteluun Twitterissä: @junnoulla

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?