Luona mukana Kujossa: ”Ei kopioida vanhaa rakennetta, tehdään rohkeasti uutta”

Kunnallisjohdon seminaarin paneelikeskustelussa pohdittiin soten tulevaisuutta. Kuvassa vasemmalta Jussi Karjula (Suomen Hoivatilat Oy), Sami Salminen (Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy), Milja Saksi (Luona Oy) ja Tiina Eriksson (Nevalanmäen Perhekodit Oy). Lisäksi mukana keskustelussa olivat Marja Aarnio-Isohanni (Esperi Care Oy) sekä Aarne Aktan (Pihlajalinna Oyj). Kuva: Suomen Yrittäjät, valokuvaaja Vesa Ranta, Studio Valokeila.

Luona osallistui Suomen Yrittäjien järjestämään Kunnallisjohdon seminaariin eli Kujoon kesäkuun alussa Oulussa.

Kesäisen aurinkoinen ja lämmin Oulu kokosi tapahtumaan noin 1000 kuntapäättäjää ja yrittäjää. Tapahtuma koostui useista asiantuntijaluennosta sekä paneelikeskustelusta. Soten tulevaisuus -paneeliin osallistui Luonasta toimitusjohtaja Milja Saksi.

Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä sekä mikroyrityksissä pohditaan paljon soten vaikutusta omaan liiketoimintaan.  Milja painotti, että sote-uudistuksessa pk-yrityksillä on hyvät mahdollisuudet toimia markkinoilla jatkossakin nimenomaan verkostoitumalla toisten yritysten lisäksi julkisen- ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Hyvänä esimerkkinä verkostomaisesta toimintamallista Milja mainitsi Tampereen Kotitorin, jossa Luona toimii integraattorina. Tampereen Kotitorilla kootaan eri palveluntuottajien palvelut saumattomiksi hoito- ja palveluketjuiksi asiakasryhmien erityispiirteet huomioiden. Tässä roolissa Luona toimii ikään kuin järjestäjän ja palveluntuottajan välissä sekä tilaajan kehitys- ja sopimuskumppanina että myös palveluntuottajien palveluiden tilaajana.

Kotitorin palvelun tuloksista on Sitran toimeksiannosta tehty vaikuttavuuslaskelma, jonka tulokset ovat vakuuttavia: jos Kotitorin toimintamalli monistettaisiin kaikkiin Suomen ikäihmisille tarjottaviin palveluihin, voitaisiin säästää 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Milja esittikin paneelissa toiveen, että sote-uudistuksessa ei vain kopioitaisi vanhoja rakenteita ja toimintamalleja vaan tehtäisiin rohkeasti myös uusia valintoja ja kokeiluja. Uudistus- ja kehityshankkeissa pitää aina varmistaa mahdollisuus niiden soveltamiseen ja monistettavuuteen. Kaikkea ei myöskään tarvitse keksiä uudelleen. Suomessa on valtavasti vaikuttaviksi ja laadukkaiksi todettuja malleja. Kopioidaan rohkeasti hyviä ideoita toisiltamme ja lisätään niihin ripaus omaa.

Luonalla oli Kujossa myös oma esittelyständi, jossa keskusteltiin tänä vuonna erityisen paljon Luonan sosiaali- ja terveysalan arviointi- ja integraatiopalveluista.

Luonan myynnistä ja liiketoiminnan kehittämisestä vastaavan johtajan Mika Tolppolan mukaan näiden palveluiden herättämä kiinnostus kertoo siitä, että kunnissa ja maakunnissa pohditaan entistä enemmän, kuinka asiakkaan kokemus palvelusta paranisi samalla kuitenkin huomioiden palvelun kustannukset. Fiksut ja vaikuttavat uudet toimintamallit ovat erityisen tärkeä mahdollisuus uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluja – ja tuottaa vaikuttavampia palveluja suomalaisille.

”Luonan toiminta-ajatus on, että me olemme kunnille luotettava ja palveluntuottajista riippumaton kumppani soten neuvonnassa, palvelu- ja asiakasohjauksessa sekä integroinnissa.  Näin voimme vahvistaa kaikkien toimijoiden kilpailukykyä ja auttaa osaltamme ihmisiä saamaan hyviä ja vaikuttavia sote-palveluja – ja tietenkin alueen elinvoiman vahvistumista”, Toppola kertoo.

Lämmin kiitos kaikille osallistuneille! Tulemme mielellämme kuuntelemaan ja keskustelemaan yhteisesti ajatuksista sote-alan uudistamisessa. Ota yhteyttä!

Kunnallisjohdon seminaarin tunnelmia löytyy muun muassa Twitteristä tunnisteella #Kujo2017

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?